door Otto van Huffelen (1)
Barend Johan Horseling woonde in Bathmen, Dorp 184, nu Koekendijk 8.
naam | geboren te | datum | overleden te | datum |
Barend Johan (Bap) Horseling | Nieuwleusen | 20-02-1920 | Sachsenhausen | 24-04-1945 |
Na de de lagere school gaat Bap naar de ULO in Zwolle en behaalt daarna in 1939 het HBS-A diploma. Bap is heel sportief en beoefent diverse sporten, zoals voetballen, wandelen korfballen, zwemmen en fietsen. Op 23 oktober 1939 moet Bap in militaire dienst. Bij het uitbreken van de oorlog ligt zijn onderdeel ten zuiden van de Grebbeberg en Bap verdedigt een viaduct bij Rhenen.
De overmacht van het Duitse leger is echter te groot en de manschappen worden op 13 mei 1940 gevangen genomen. Als krijgsgevangene wordt hij overgebracht naar Luckenwalde, 40 kilimeter ten zuiden van Berlijn. Hitler wil blijkbaar de Nederlandse bevolking gunstig stemmen, want hij geeft opdracht om de Nederlanders in dat kamp vrij te laten en Bap arriveert gezond terug in Nederland op 10 juni 1940.In juli 1940 wordt Bap ambtenaar bij de distributiedienst Heino. Hij verlooft zich met Corry Theeuwsen, die ook werkzaam is op de distributiedienst, zie foto rechts.
Per 1 maart 1943 wordt Bap aangesteld als leider bij de distributiedienst Bathmen. Hij verhuist op 11 maart 1943 naar Bathmen en wordt kostganger bij de familie Leijenaar, Dorp 184 (nu Koekendijk 8).
Eind 1943 raakt hij betrokken bij het frauderen met stamkaarten om zo ca. 200 onderduikers aan voedselbonnen te kunnen helpen.
Horseling was als leider van de distributiedienst de eerst verantwoordelijke bij de fraude en Breunese en Witholt waren daarbij de uitvoerenden.
Hij wordt op 12 april 1944 door de Landwacht gearresteerd wegens hulp aan onderduikers en wordt overgebracht naar het huis van bewaring in Arnhem en wordt daarna overgebracht naar de gevangenis in kamp Vught. Bij de nadering van de geallieerden wordt kamp Vught op 9 september 1944 ontruimd en worden de gevangenen naar concentratiekamp Sachenhausen overgebracht.
Het leven in het kamp is barbaars. Velen komen om het leven door ziekte, uithongering, uitputting, marteling en executie.
Wanneer het kamp op 22 april 1945 door het Rode Leger bevrijd wordt zijn de overlevenden ernstig verzwakt en ondanks goede zorg overlijden velen alsnog kort na de bevrijding.
Volgens het Rode Kruis is Bap op 24 april 1945 in ziekenbarak 3 overleden met als doodsoorzaak uitputting, voedselgebrek en dysenterie.
(1) De bron voor de levensbeschrijving van Barend Jan Horseling is het boek "Herenigd met Bathmen" geschreven door G.J. Gervedink Nijhuis. Ook de foto's komen uit dit boek.