door Sjon de Vries (1)
Gerrit Witholt woonde in Bathmen, Dorp 110, nu Enklaan 6.
naam | geboren te | datum | overleden te | datum |
Gerrit Witholt | Deventer | 12-11-1887 | Gross Rosen | 31-12-1944 |
Gerrit Witholt woonde eerst in Zwolle waar hij op 22 april 1913 met Jannetje Hendrika van Noort trouwde. Na twintig jaar als typograaf moest hij zijn beroep vanwege gezondheidsredenen opgeven..
Op 9 mei 1938 komen Gerrit en zijn vrouw te wonen in Bathmen op het adres Dorp 89/b (Deventerweg).
Op de foto boven staat Gerrit (rechts) voor het huis Dorp 89b. Hun huwelijk blijft kinderloos.
En op de foto rechtsonder staan Jannetje en Gerrit met een broer en een schoonzus.
3 jaar later overlijdt zijn vrouw, 55 jaar oud, in Zwolle. Zij was daar om haar ongehuwde broers en zussen te helpen, want hun moeder was in september overleden.
Na het overlijden van zijn vrouw verhuist Gerrit in 1942 van Dorp 89/b naar Dorp 110, erve Omerink, (nu Enklaan 6).
Na de bevrijding van Bathmen is erve Omerink afgebrand.
Gerrit Witholt wordt in de oorlog bij de gemeente Bathmen tijdelijk aangesteld als chef uitreiker bij de Distributiedienst Bathmen.
Eind 1943 raakt hij betrokken bij het frauderen met stamkaarten om zo ca. 200 onderduikers aan voedselbonnen te kunnen helpen.Hij wordt op 26 april 1944 door de Landwacht gearresteerd wegens hulp aan onderduikers. Hij wordt naar de Koepel-gevangenis in Arnhem gebracht, waarna hij twee weken later in het Kamp Vught aankomt. Als op 6 september 1944 kamp Vught ontruimd wordt vanwege de nabijheid van de geallieerde troepen wordt Gerrit gedeporteerd naar concentratiekamp Sachsenhausen bij Oranienburg (Berlijn, Duitsland).
Na de bevrijding weet de familie niet waar Gerrit Witholt is. Het Rode Kruis is de instantie die hiervoor de mogelijkheden geeft. Er komt een zoekopdracht, ook wordt via radio Hilversum II een oproep gedaan.
Uit naspeuringen van het Rode Kruis wordt het volgende verloop van zijn laatste jaar beschreven:
"Ongeveer 6 november 1944 vertrok een groep gevangenen uit concentratiekamp Sachsenhausen met bestemming Pniewy bij Posen (Polen). Door de nadering van de Russen werd de plaats niet bereikt , maar strandde de groep bij het concentratiekamp Gross-Rosen. Gezien de slechte gezondheidstoestand van Gerrit Wiltholt neemt men aan dat hij daar overleden is. Omdat het Rode Kruis geen precieze datum kon geven, werd 31 december 1944 als overlijdensdatum opgegeven".
Deze overlijdensdatum werd pas op 6 september 1951 in de Staatscourant vermeld. Op 10 december 1951 wordt de akte van overlijden opgemaakt door de ambtenaar van de burgerlijke stand Bathmen.
(1) De bron voor de levensbeschrijving van Gerrit Witholt is het boek "Herenigd met Bathmen" geschreven door G.J. Gervedink Nijhuis. Ook de foto's komen uit dit boek.