door Jan Schukkink (1)
Marinus Theodorus BreuneseLodewijk woonde in Bathmen, Dorp 3, nu Brink 4.
naam | geboren te | datum | overleden te | datum |
Marinus Theodorus Breunese | Heino | 09-04-1885 | Sachenhausen | 29-11-1944 |
Rienus Breunese werd op 9 april 1885 geboren in Heino. Zijn ouders waren Dirk Breunese en Heintje van den Berkhof. Zij trouwden in 1882 in Utrecht. Vader Breunese was van 1883 tot 1890 predikant in Heino en vervulde deze functie daarna in Raalte tot 1907. Voor zover bekend werden nog een zoon en een dochter in dit gezin geboren.
Rienus bezoekt van september 1899 tot juli 1901 de kostschool van de Christelijke Philantropische Lukasstichting in Doetinchem en volgt daar de eerste jaren aan het Stedelijk Gymnasium. In 1901 vertrekt hij naar Kampen, waarschijnlijk om daar het gymnasium af te ronden.
In 1913 vertrekt hij naar Nederlands-Indië om daar te werken bij een afdeling van het Ministerie van financiën.
In 1917 trouwt hij er met Augusta, bijnaam Guus, Pechler. Hun enige kind, Jetje, wordt geboren in 1924. Op de foto rechts het gezin in 1924.
Rienus wordt in 1935 eervol ontslagen wegens "volbrachten diensttijd" en hij komt in aanmerking voor pensioen. Het gezin vertrekt naar Nederland en vestigt zich in oktober 1935 in Den Haag.
Tijdens de bezetting worden ze gedwongen hun huis in Den Haag te verlaten. Deze woning blijkt te liggen in de kuststrook die tot "sperrgebiet" is verklaard vanwege de angst voor een invasie vanuit Engeland. Hun buurt wordt onderdeel van de "Atlantikwall." De bewoners van het gebied krijgen enkele weken de tijd om te verhuizen. Omdat Rinus niet werkt in Den Haag, hij is immers gepensioneerd, moeten ze buiten deze stad onderdak zien te vinden. Vanwege deze gedwongen migratie, worden zo’n 50 personen ondergebracht in Bathmen.
Rinus wordt op 16 april 1943 officieel ingeschreven in Bathmen, echter zonder vrouw en kind. Hij wordt ondergebracht bij de familie Klein Klouwenberg op adres Dorp 3 (nu Brink 4). Hij wordt tewerkgesteld bij de Distributiedienst, waar hij zich bezighoudt met de uitgifte van distributiestamkaarten en distributiebonnen. Hij raakt betrokken bij vervalsing van deze kaarten om zo onderduikers aan bonnen te kunnen helpen. In februari 1944 blijkt de Sicherheits Dienst (SD) vanwege verraad op de hoogte van het ondergrondse werk van Rienus Breunese. Rienus wordt op 26 april 1944 gearresteerd door de Sicherheits Polizei. Vanuit de koepelgevangenis in Arnhem wordt hij overgebracht naar kamp Vught. De geallieerden rukken op en kamp Vught wordt ontruimd. De gevangenen worden overgebracht naar concentratiekamp Sachsenhausen. Rienus blijkt aan een nierziekte te lijden. Hij gaat snel achteruit en overlijdt op 29 november 1944.
Na een bericht van het Nederlandse rode Kruis, wordt op 27 maart 1947 de overlijdensakte van Rienus Breunese ingeschreven in de burgerlijke stand van Bathmen.
Guusje Breunese – Pechler blijft na de oorlog in Den Haag wonen en overlijdt daar in 1975.
Dochter Jetje Breunese trouwt in 1951 in Den Haag en krijgt drie zonen. Zij overlijdt in Den Haag in 2007.
Op de foto rechts dochter Jetje met haar moeder Guusje.
(1) De bron voor de levensbeschrijving van Marinus is het boek "Herenigd met Bathmen" geschreven door G.J. Gervedink Nijhuis. Ook de foto's komen uit dit boek.